Gir förlag AB
  • Hem
  • Kontakt
  • Den etiska slampan
    • Tygkasse
  • Pressbilder
​Vi återpublicerar här några texter på temat fria relationer med anledning av utgivningen av Den etiska slampan. Skribent är Padma Schrewelius. Dateringen gäller den ursprungliga publiceringen och texterna är inte uppdaterade sedan dess.

​

3/3/2015

Fria relationer

Read Now
 
Detta är ett ämne som engagerar mig mycket. Jag är generellt sätt njutningsfokuserad och sexualliberal. Jag känner en stark önskan om att människor ska få ordna sina liv, sina karriärer, sina drömmar och även sin sexualitet och sina relationer så som de själva önskar utan att behöva mötas av fördomar eller känna skamkänslor inför att de vill leva som de gör. Relationer och sexualiteten är ibland svårt att få till helt enligt sina egna önskemål då man ofta är flera personer inblandade om hur dessa ska levas ut. Det ser jag som ett starkt incitament för att människor ska börja kommunicera och inte bara gör det de tror förväntas av dem från det omgivande samhället och också av en partner.

I höstas startade jag upp en samtalsgrupp för personer som vill prata om hur det är att leva i fria relationer och för några dagar sen skrev jag tillsammans med några andra eldsjälar ihop en motion om hur RFSU vill arbeta för att synliggöra tvåsamhetsnormen. Jag tar avstamp från den texten till detta blogginlägg.
​

​Vad är tvåsamhetsnormen?

Socialt
Det finns ideal i vårt samhälle kring att förhållanden som innefattar sexuella förbindelser och/eller romantiska känslor ska innefatta två personer. I tvåsamhetsnormen ingår det att dessa två personer bara ska ha sex med varandra och också att dessa allt eftersom förhållandet fortskrider även ska uppfylla andra ideal som att bo ihop, fira högtider ihop, umgås med varandras familjer, spendera semestrar tillsammans och få barn med varandra (och inte med någon annan) om någon/båda i förhållandet vill ha barn. Det är ett helt koncept med romantiska drömmar där delar av dessa eller allt samman inte passar alla människor i vårt samhälle med våra inneboende olikheter.

Juridiskt
Även juridiskt har vi ett samhälle med sambo-, äktenskaps-, föräldrarätts- och arvsrättslagar som på olika sätt utgår från tvåsamhetsnormen. Detta trots att endast en minoritet av Sveriges befolkning lever i kärnfamiljskonstellationer. Om en person har fler än två föräldrar eller vill gifta sig med mer än en person finns det inga lagar som stödjer detta.

vad är fria relationer?

​Fria relationer innebär att var och en, oavsett kön, läggning och sexuella preferenser själva väljer hur de vill ordna sina relationer och sexuella förbindelser. Detta kan göras först när medvetenheten om att det finns normer kring hur dessa bör ordnas existerar. Friheten kan innebära att välja hur många personer en relation innefattar, hur många relationer var och en ingår i samt hur relationerna ska definieras.

Några exempel på relationer som utmanar tvåsamhetsnormen:
  • Att definiera sig som att vara i ett förhållande och samtidigt ha sex med personer utanför, s k öppna förhållanden.
  • Att som par bjuda in fler personer till sexlivet.
  • Att ha intima och romantiska relationer med mer än en person.
  • Att välja att inte definiera och sätta etikett på relationer till olika människor alls. Såsom att inte göra skillnad på vänskap och romantisk relation
  • Att låta varje relation vara dynamisk och föränderlig utan något ideal om hur den ska utvecklas.
  • Att leva som särbo utan någon önskan om att flytta ihop.
  • Att välja att skaffa barn med någon som inte är ens partner.

​Även monogami kan definieras som en fri relation om det är självvalt och inte ett måste framför andra relationsformer. Andra ser flersamhet mer som en sexuell läggning och mår direkt dåligt av monogami. Det finns såklart en hel del människor som önskar att leva utanför tvåsamhetsnormen men som av olika anledningar inte kan, eller åtminstone tror att de inte kan, göra det.

Några vanliga anledningar till att vilja leva utanför tvåsamhetsnormen:
​

​Frihetslängtan

För en del personer är behovet av frihet väldigt starkt. Att få leva som man vill oavsett vad det gäller. Detta är människor som inte ser poängen med att kompromissa med sig själva. De kan känna sig kvävda om någon annan försöker styra över dem. Ibland räcker bara känslan av att veta att man kan ha tryggheten av att exempelvis bilda familj med en relation och kunna åka på en romantisk semester med en annan om man får möjlighet kännas befriande, oavsett om det någonsin sker eller inte. Det är åtminstone ingen annan, allra minst en partner, som säger att man inte kan eller får.
​

Att vara förälskad och attraherad av flera

Som barn är det okej och kanske till och med gulligt att vara kär i halva klassen. Som vuxen ses inte detta som lika okej… Att vara kär i en person innebär för vissa inte att man inte också kan vara kär i någon annan eller vilja ha sex med någon annan. Den klassiska mono-klyschan om att om man verkligen älskar någon så vill man bara ligga med den personen stämmer helt enkelt inte på alla.
​

Tycka att ”göra slut”-grejen känns kass

En del känner sig snabbt kvävda i relationer och hoppar från en relation till en annan, s k seriell monogami. För vissa är detta trivsamt, för andra är det jobbigt att behöva göra slut för att man har förälskat sig i någon annan (också). Att leva flersamt gör att relationerna blir mindre sköra; de riskerar inte att ta slut för att känslorna svävar fritt eller för att man ligger med någon annan. För en del blir detta ett sätt att få hålla kvar de som har kommit dem nära livet ut. Kraven minskar när sexuell exklusivitet inte är förutsättningen för att vara tillsammans.
​

​Otrohet

Jag vet inte den exakta statistiken på hur vanligt otrohet (= att man bryter ett löfte om sexuell exklusivitet till sin partner) är, men siffran är hög! Efter att ha varit otrogen eller längtat efter att vara otrogen ett flertal gånger kan det för en del kännas naturligt att börja ifrågasätta relationsformen istället för att som det så populärt är att tänka att det är något fel på en själv eller i den värsta stigmatiseringen att man vore en sexmissbrukare bara för att man vill ligga med någon annan än sin partner. Enligt min mening visar särskilt upprepad otrohet på hur många som tvingar in sig i monogama relationsformer när de egentligen vill leva flersamt. Vissa fortsätter att vara otrogna i smyg för att de inte vill riskera relationen med sin partner, andra för att de tror att de inte kan träffa någon som skulle vara okej med att de ligger med någon annan och en del för att de själva vill ha friheten att kunna ligga med andra men inte vill ge sin partner den.
​

Sexualitet

Ens sexualitet och sexuella praktik kanske inte passar ihop med monogami. Exempelvis finns det överlapp mellan BDSM-utövare och människor som lever i flersamhet (detta innebär dock verkligen inte att alla som utövar BDSM är flersamma eller att alla i flersamhet utövar BDSM!). Men generellt kan man tänka sig att människor som känner sig öppna sexuellt också lägger mindre betoning på med vem och hur många de kan utöva sin sexualitet med.
​

Ideal

​En del har flersamhet som ett ideal eller ser det som ett tecken på känslomässig mognad. Det ligger en vilja bakom av att inte låta sin sexualitet ägas och att inte känna behov av att äga någon annans sexualitet. Det kan vara ett ideal där svartsjuka ses som en osund känsla som likställs med ångest eller depression; något som man vill möta och eliminera snarare än att förhålla sig utifrån.
​

Share


Kommentarerna är stängda.
Details

    Skribent

    Vi återpublicerar här är ett antal texter av skribenten Padma Schrewelius

    Arkiv

    Augusti 2015
    Mars 2015
    Oktober 2014

    Kategorier

    Alla
    Fria Relationer
    Svartsjuka
    Tvåsamhetsnorm

    RSS-flöde

Copyright © 2018
  • Hem
  • Kontakt
  • Den etiska slampan
    • Tygkasse
  • Pressbilder